Aktuellt

Aktualiteter 2018

 • Första halvan av 2018 har jag varit upptagen av arbetet med utvecklingen av webbplattformen för Nätverket Gestalt i Sverige, liksom av bildandet av Nätverket Gestalt i Sverige AB, som jag blev VD för i april. I styrelsen sitter också Ulf Petrén, Per Andersson och Marie Söderberg.
 • När det började bli tillräckligt varmt utomhus under våren vidtog det fortsatta arbetet med att bygga min ateljé i trädgården. Inledningsvis med att måla hela utsidans väggpanel med röd slamfärg, vilket gav huset en mer solid karaktär. Småningom vidtog arbetet med takets inramning av vindskivor och vindskivsplåtar, som ska hålla regn och vind borta från de känsligare kanterna. Det var perfekt klimat under sommaren, som var en av de varmaste i vår historia, för att både måla och bygga på huset.
  Och när vi nu är inne i oktober står ateljén stadig med både isolering och elinstallationer, som återstår att färdigställas. Bilderna här ger en vink om hur ateljén nu ter sig.
  I mitten av oktober ska en luftvärmepump installeras, som kommer att bli ateljéns huvudsakliga värmekälla. Om allt går som det ska, tror jag att budgeten kommer att tillåta montering av solpaneler på taket under våren 2019. I alla fall om jag gör jobbet själv.
 • Family Matters – Fragments and pieces of an emerging suite, by Seán Gaffney Ph.D.
  Family Matters – Fragments and pieces of an emerging suite, by Seán Gaffney Ph.D.

  I slutet av juni färdigställde jag Seán Gaffneys nya diktsamling Family Matters – Fragments and pieces of an emerging suite, som gav mig anledning att starta ett nytt förlag: Freedom Xpress. Eftersom jag redan ägde webbadressen freedomxpress.net var steget inte långt till att göra en webbsida för det nystartade förlaget. Därmed har jag startat ännu en verksamhetsgren i mitt företag Lars Berg Egenart.

 • Efter en del svårigheter under sommaren med att installera den relativt färdiga webbplattformen för Nätverket Gestalt i Sverige på det dåvarande webbhotellet, one.com, tvingades jag ta beslutet att byta webbhotell, till Loopia. Detta pga komplexiteten i det CMS vi har valt, Drupal, som Loopia hade mer resurser för att klara av.  Sedan början av september ligger nu sajten på plats och kan nås på sin riktiga webbadress: https://gestaltisverige.se

 

Inaktualiteter 2017

 • Den 25 januari går jag under en dag in som gästlärare i Gestaltakademins utbildning till gestaltterapeut, i samarbete med gestaltterapeuten Ia Mårtensson Astvik, då jag introducerar mitt sätt att arbeta terapeutiskt med bildskapande och kreativa processer.
 • Den 30 januari beslutade styrgruppen för Gestalt i Sverige-projektet att den tilltänkta webplattformen ska byggas. Jag kommer att vara redaktör för websajten, som vi hoppas ska vara igång senare i vår. Än så länge finns ett utkast till sajt här.
 • I april inleder jag planeringen av bygget av en ateljé i närheten av min bostad i Gnesta. Ett Attefallshus om 25 kvm, som ska ge ljus och rymd åt mitt skapande. Byggandet är inspirerat av Christopher Alexander’s tankar i boken The Timeless Way of Building och jag kommer att dokumentera processen i en videocast på Youtube.
 • Den 26 juni fick jag beslut från Gnesta kommun om starttillstånd för mitt ateljébygge. Innan dess har jag ägnat många stunder av mentala omstruktureringar av huset innan jag började göra ritningar i datorn. Nu ska det bli spännande att verkligen börja bygga! Både grundgrävare och markskruvare är vidtalade och arbetet börjar inom ett par veckor.
 • De tre första väggsektionerna är resta.
  De tre första väggsektionerna är resta.

  Arbetet med ateljébygget har pågått intensivt under sommaren och nu är tre av de åtta väggsektionerna resta. Snart kommer också en fjärde på plats, vilket innebär att bygget kan fungera som plattform för konstutställning under Gnesta Konstrunda, den 2-3 september.

 

 

 • Utrymme för skapande…

  Och nu är även den fjärde väggsektionen rest. En stor presenning är lagd över bygget, som skydd mot regn, och nu börjar det bli mera rumskänsla. Här med temporärt pålagt plywoodgolv och under arbetet med renovering av en gammal soffa från 1950-talet.

 

 

 • Husets yttre form visar sig.

  Byggprocessen har fortsatt under hösten, lite mera kylslagen… Nu börjar huset få ytterväggspanel och fönster.

 

 

 

 • God jul och Gott Nytt År! Nu är hela huset omgärdat av väggpanel och jag hoppas kunna ta det lite lugnt med byggandet, över jul- och nyårshelgerna.

 

—————————————-

Inaktualiteter 2016

 • Under helgledigheten runt årsskiftet inledde jag arbetet med en videofilm om en utställning jag gjorde i juni 1986, kallad Workshop – en händelse i varandets och blivandets värld. Den filmade dokumentationen har legat i malpåse i närmare 30 år nu och jag tyckte att det var synd att inte ge den där helgen ett längre liv. På ett sätt också ett slags 30-årsjubileum för min balansering av konstnärliga och gestaltterapeutiska processer.
  Premiären skedde på YouTube i augusti och kan ses här.
 • I slutet av januari samarbetade jag under ett par dagar med gestaltterapeuten Annalena Ståhl, som gästlärare i Gestaltakademins utbildning till gestaltterapeut, där jag introducerade mitt sätt att arbeta terapeutiskt med bildskapande och kreativa processer.
 • Den 1 februari fick jag veta att jag måste flytta ut ur min ateljé, som jag haft i samma hus på Södermalm i 38 år, innan sista september. I bästa fall får jag en ersättningslokal, men det är inte säkert… I ateljéhuset vill Svenska Bostäder bygga bostäder.
 • Jag blir inbjuden att engagera mig i SAG:s (Sveriges Auktoriserade Gestaltterapeuter), FGO:s (Föreningen Gestalt i Organisation) och GA:s (Gestaltakademin i Skandinavien) samarbete kring en ny webbaserad plattform för kommunikation om Gestalt i Sverige. Därmed inser jag att det här året blir det sista då jag ger ut Inspirationsguiden.
 • Den 31 mars skickar jag nummer 27 av Inspirationsguiden för tryckning, nu med temat Integration.
 • Den 9 juni skriver jag kontrakt på en ny ateljé/mottagning på Blekingegatan 63C, som jag kallar Gestaltcentrum. Fantastiskt fräsch och vacker plats… som delas av mig, min hustru Meit Backman och min kusin Pia Svorono, båda gestaltterapeuter.
 • Den 6 juli fyller jag 65 år, så nu kan jag bli pensionär om jag vill :-). Jag väntar dock ett tag.
 • Jag deltar i Gnesta Konstrunda 3-4 september och ställer ut hemma på glasverandan.
 • Deltar i EAGT/AAGT-konferensen ”The Æsthetic of Otherness – Meeting at the Boundary in a Desensitized World” i Taormina på Sicilien, 22-25 september. C.a 1000 gestaltutövare från hela världen deltar.
 • Arbetar med det sista numret av Inspirationsguiden, nummer 28, på temat Respekt.
 • Rensar ut det sista ur gamla ateljén i mitten av oktober och tar den nya i fullt bruk.
 • Arbetar med en enkel version av en ny websajt för Gestalt i Sverige, som presenteras under höstmötet för FGO, SAG och GA 19-20 november, på Hotel Ariadne i Frihamnen. Här fastslås att jag kommer att vara redaktör för den nya plattformen.
 • Börjar samtidigt arbeta med den grafiska formen och nio illustrationer till Seán Gaffney’s poesibok The Las Meninas Suite – Nine Reflections in Poetry on a Painting, Two Painters and a Dog. Till boken bidrar följande fem gestaltutövare: Seán Gaffney, de nio dikterna; Iréne Grönwall, omslagsmålningen; Perry Gunther, förordet; Lars Berg, grafisk form, layout och teckningar och Brian O’Neill, förläggare, Ravenwood Press.
 • Boken blev färdig och skickades för tryckning den 30 december 2016. För beställning, klicka på länken ovan.

—————————————-

Inaktualiteter 2015

 • Jag inledde vid årsskiftet arbetet som projektledare för en rondellgestaltningstävling i Gnesta. Tävlingen utlystes 25 februari och 32 intresseanmälningar kom in. Under sommaren pågick en omröstning i Gnesta bibliotek om vilket av de tre förslag som en arbetsgrupp tog ut som skulle vinna. Den vinnande konstnären, som fick uppdraget att utföra sitt förslag i full skala, blev Arild Rördal, numera boende i Gressvik i Norge. Mer information finns på www.gnesta.se/rondell
  Invigning av både skulpturen och rondellen sker den 14 december kl. 16.30.
 • Jag blev i mars, vid årsmötet för yrkesföreningen Sveriges Auktoriserade Gestaltterapeuter SAG, utsedd till hedersmedlem, vilket jag är väldigt stolt över. Detta tillsammans med gestaltterapeuterna Agneta Grönquist, Barbro Curman och Britt Bragée.
 • Inspirationsguide nr 25, våren 2015, kom ut i början av april, med artiklar på temat ”Hot, chock, trauma” (om att integrera Somatic Experiencing och Trauma Release Exercises (TRE) med Gestalt).
 • Styrelsearbetet i Föreningen Gnesta Konstrunda hölls under våren och sommaren inför årets konstrunda i september. I maj inledde jag arbetet med årets konstrundabroschyr, som trycktes i juni. Årets Gnesta konstrunda gick av stapeln den 5-6 september.
 • Under maj månad arbetade jag med att färdigställa ett nytt nummer av EAGT Newsletter (för European Association for Gestalt Therapy), nu i ny design och med mera interaktion med medlemmarna.
 • Under september och början av oktober arbetade jag med höstens nummer av Inspirationsguiden, nr 26, på temat ”Leva medvetet – tillsammans”, och det skickades ut från tryckeriet den 20 oktober.
 • Den 1 november höll jag ett seminarium på ”Resebyrån för inre resor” i Stallarholmen, Sörmland, på temat ”Att leva Gestaltiskt”.

Inaktualiteter 2014

 • Arbetar med ett nytt nummer av Inspirationsguiden (nr 24), med utgivning i mitten oktober: www.gestaltinformation.se
 • Jag ställer ut måleri, skulpur och teckningar i min nya ateljé på gården utanför vårt hus, under Gnesta Konstrunda 2014, 6-7 september.
 • Arbetar med nytt grafiskt material för Gnesta Konstrunda, som dessutom nu har ny webadress: www.gnestakonstrunda.com
 • Arbetar under sommaren, med måleri, tecknande och skulpterande 🙂
 • För ovanlighetens skull håller jag terapimottagningen i Stockholm öppen på måndagar hela sommaren.

Affisch_Vindfang_web

 • Utställning 26 april-7 maj på Galleri Vindfång i Nyköping. Måleri, teckning och träskulpturer. Temat för utställningen var ”Bön för människan”.
  Läs mera på Facebook-sidan för utställningen!
 • April: Vårens nummer av  Inspirationsguiden (nr 23) har temat ”Samtal om döden”.
 • 13 februari: Föredrag för konstföreningen Färgklicken i Nyköping, i ämnet Att se på konst.

Inaktualiteter 2013

 • 9 december: Föredrag på NK-villan i Nyköping i ämnet Att se på konst.
 • 7-8 september: Gnesta Konstrunda. Jag visar måleri, skulptur, teckning och grafik i trädgården och på glasverandan.
 • 23 april: Berättelsernas förtrollande makt. Seminarium i Göteborg arrangerat av Gestaltakademin i Skandinavien.
 • 6 mars: Berättelsen om Skagenmålarna. Föredrag på Elektron i Gnesta, arrangerat av SPF.